Gå til indhold
Norwegian og Norsk e-Fuel indgår partnerskab om at bygge elektrofuel-anlæg

Pressemeddelelse -

Norwegian og Norsk e-Fuel indgår partnerskab om at bygge elektrofuel-anlæg

Norwegian har indgået et partnerskab med virksomheden Norsk e-Fuel for at bygge verdens første fuldskala produktionsanlæg til elektrofuel i Mosjøen i det nordlige Norge. Anlægget skal producere bæredygtigt flybrændstof. Partnerskabet er en vigtig milepæl mod Norwegians mål om at nå en udledningsreduktion på 45 procent inden 2030.

Den strategiske partnerskabsaftale med Norsk e-Fuel vil sikre Norwegian en ejerandel i selskabet og langsigtet adgang til bæredygtigt flybrændstof. Partnerskab bidrager til at sætte fart på produktion og tilgængelighed af bæredygtigt flybrændstof, der er nødvendig for en grøn omstilling af luftfarten. Parterne sigter mod at færdiggøre den detaljerede aftale i løbet af de nærmeste måneder.

- Nu tager Norwegian et skridt ind i fremtiden. Luftfarten bidrager til stor værdiskabelse, både socialt og økonomisk, og nu ønsker vi at udnytte den teknologiske udvikling inden for produktion af flybrændstof for at reducere klimabelastningen betydeligt. Elektrofuel kan blive et gearskifte for hele vores branche. Partnerskabet med Norsk e-Fuel er ikke bare centralt for Norwegian og vores arbejde med at blive mere bæredygtige, men det er en milepæl for norsk luftfart. For os gør det, at vi kommer nærmere vores mål om at gøre det muligt for alle at flyve bæredygtigt, siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Sammen om en fremtidsrettet, bæredygtigt luftfart

Målet er at starte produktionen af elektrofuel i Mosjøen i Norge allerede i 2026. Norsk e-Fuel kan dække op mod 20 procent af Norwegians behov for bæredygtigt flybrændstof frem mod 2030. Norwegian vil desuden investere mere end 50 millioner norske kroner i en minoritetsandel i selskabet. Tiltagene er vigtige bidrag for at kunne nå Norwegians mål om at skære 45 procent af udledningerne inden 2030.

- Bæredygtigt flybrændstof er nødt til at blive både mere tilgængeligt og mindre dyrt. For at opnå det, er luftfarten afhængig af at samarbejde med myndighederne for at lukke det prisgab, der er mellem traditionelt fossilt og bæredygtigt brændstof. På den måde vil elektrofuel kunne konkurrere med og erstatte fossilt brændstof. Tid er en afgørende faktor, og vi er meget utålmodige for at komme i gang, siger Karlsen.

Investerer i verdens største fuldskala produktionsanlæg

Norsk e-Fuel ser Norge, som det bedste sted at etablere verdens første industrianlæg til produktion af elektrofuel. Den norske projektudvikler ejes af en gruppe teknologipionerer og brancheeksperter. Selskabets første produktionsanlæg bliver i Mosjøen i det nordlige Norge, som kan blive verdens første anlæg i fuld skala, der producerer elektrofuel. Området har nogle af de laveste elpriser i Europa i kombination med stabil adgang til vedvarende energi fra vandkraft. Det udgør en afgørende konkurrencefordel, fordi elektricitet er en betydeligt andel af omkostningerne i produktionen af elektrofuel. Mosjøen har desuden både havn og jernbanetilknytning

- I dag lancerer vi et partnerskab, der vil indtage en ledende rolle i omstillingen mod bæredygtig luftfart. Det er ganske unikt. Norwegian er en rollemodel for luftfarten, ikke mindst på grund af ambitionerne om at reducere udledningerne af drivhusgasser. Vi glæder os til at flere kommer med os på denne rejse, siger Lars Bjørn Larsen, kommerciel direktør i Norsk e-Fuel.

Ved at gå sammen med Norsk e-Fuel kan Norwegian fremskynde overgangen fra fossilt til bæredygtigt flybrændstof. Partnerskabet med Norsk e-Fuel vil give tidlig adgang til helt nødvendig bæredygtigt flybrændstof.

- Norge er afhængig af en stærk og fremtidsrettet luftfartssektor. Partnerskabet med Norsk e-Fuel er et historisk skrift for Norwegian som flyselskab. Dermed bakker vi aktivt op om norsk procesindustri og bidrager til lokal værdiskabelse, samtidig med at vi tager et afgørende skridt i mod at gøre flyrejser bæredygtige i fremtiden. For os markerer det et gearskifte, og vi vil løbende undersøge mulighederne for at indgå flere partnerskaber for at nå klimamålene, siger Geir Karlsen.

Om elektrofuels

Elektrofuels – e-fuels eller Power-to-X – er en type syntetisk brændstof, der produceres ved hjælp af CO2-fangst og grøn brint fra bæredygtige energikilder.

På Norsk e-Fuels nye anlæg skal elektrofuel produceres af 100 procent vedvarende energi, vand og genbrugt, biogent CO2 og CO2 fanget direkte fra luften. Slutproduktet reducerer drivhusgasudledningerne med op mod 99 procent sammenlignet med fossilt brændstof ifølge en beregning gjort af EU’s ETS InnovFund.

Om Norsk e-Fuel

Norsk e-Fuel blev grundlagt i 2019. Selskabet har som sit mål at være en driver i overgangen til vedvarende luftfart gennem industriel produktion af bæredygtigt flybrændstof fra CO2 og vand.

Norsk e-Fuel er støttet af fem strategiske investorer og nøje udvalgte partnere, som er gået sammen for at fremme Power-to-Liquid-produktionen på i industriel skala. Som projektudvikler skal Norsk e-Fuel bygge store produktionsanlæg for at levere syntetisk brændstof til luftfarten. Produktionsanlægget i Mosjøen er første skridt i selskabets ambition om at udvikle en ny værdikæde for produktion af bæredygtigt brændstof.

Kontakt Norsk e-Fuel: Lars Bjørn Larsen, CCO, +47 930 19 169; lblarsen@norsk-e-fuel.com

Om Norwegian

Norwegian er et af Nordens største flyselskaber og et ledende lavprisselskab i Europa med ca. 4500 ansatte. Selskabet tilbyder et omfattende rutenetværk mellem de nordiske landene og destinationer i Europa.

Siden opstarten i 2002 har mere end 300 millioner passagerer fløjet med Norwegian. Norwegians vigtigste opgave har altid været at tilbyde flybilletter til rimelige priser til alle og at lade folk flyve med mere valgfrihed på rejsen.

Norwegian er en driver for bæredygtige løsninger og grøn omstilling i luftfarten. Selskabet har som mål at reducere CO2-udledningen med 45 procent inden 2030. Derfor fornyer selskabet flyflåden, promoverer bæredygtigt flybrændstof, reducerer og genanvender affald og bruger vejr- og vinddata for mere effektive flyvninger, der som sparer brændstof. Norwegian ønsker at være det mest bæredygtige valg for passagererne.

Lars Bjørn Larsen, kommerciel direktør i Norsk e-Fuel og Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian, mødtes i dag til underskrift på Norwegians hovedkontor på Fornebu.

Emner


Norwegian

Norwegian blev grundlagt i 1993, og lavprisselskabet med Boeing 737-fly kom på vingerne i 2002. Siden dengang har det været vores mål at tilbyde gode og smarte rejseoplevelser til lave priser. Norwegian er kåret til Europas bedste lavprisselskab seks år i træk af Skytrax, og Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, er fire år i træk kåret til ”Flybranchens bedste fordelsprogram i Europa/Afrika” ved Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vundet mere end 55 priser for selskabets produkter, service og nyskabelse indenfor luftfart. I 2019 blev Norwegian det første flyselskab, der underskrev FN’s program for klimatiltag og forpligtede sig dermed til at blive klimaneutralt inden 2050. Norwegian tilbyder gode priser og høj kvalitet i et netværk af kortdistanceruter i Norden og Europa.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakt

Sara Westphal Emborg Neergaard

Sara Westphal Emborg Neergaard

Pressekontakt Director of Communications and Public Affairs Denmark +4522228577
Pressevagt

Pressevagt

Pressekontakt Kun for medier + 47 815 11 816

Norwegian

Norwegian-koncernen er et førende nordisk luftfartsselskab med hovedkontor i Fornebu uden for Oslo i Norge. Selskabet har over 8.200 ansatte og ejer to af de førende flyselskaber i Norden: Norwegian Air Shuttle og Widerøe's Flyveselskap. Widerøe blev opkøbt af Norwegian i 2024 med et formål om at gøre det endnu nemmere at rejse på tværs af de to flyselskabers netværk.

Norwegian Air Shuttle, det største norske flyselskab med omkring 4.700 ansatte, tilbyder et omfattende rutenetværk, der forbinder de nordiske lande med et bredt udvalg af europæiske destinationer. I 2023 transporterede Norwegian over 20 millioner passagerer og havde en flåde på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøe's Flyveselskap, Norges ældste flyselskab, er Skandinaviens største regionale flyselskab. Flyselskabet har mere end 3.500 ansatte. Widerøe opererer hovedsageligt lufthavne med korte landingsbaner i de norske landdistrikter og driver flere statslige kontraktruter (PSO-ruter) ud over sit eget kommercielle netværk. I 2023 havde flyselskabet 3,3 millioner passagerer og en flåde på 48 fly, herunder 45 Bombardier Dash 8-fly og tre Embraer E190-E2-fly. Widerøe Ground Handling leverer ground handling-tjenester i 41 norske lufthavne.

I Norwegian-koncernen er bæredygtighed en hovedprioritet, og koncernen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra sine aktiviteter betydeligt. Blandt de mange initiativer, er det mest bemærkelsesværdige, investeringen i produktion og brug af fossilfrit flybrændstof (SAF). Norwegian stræber efter at blive det bæredygtige valg for sine passagerer og bidrager aktivt til omstillingen af luftfartsindustrien.

Norwegian