Gå til indhold
Stærk ekspansion og sikring af brændstof for 2015 præger årsresultatet for Norwegian

Pressemeddelelse -

Stærk ekspansion og sikring af brændstof for 2015 præger årsresultatet for Norwegian

Norwegians resultat for 2014 er præget af en stærk omsætningsvækst, kapacitetsøgning og investeringer for fremtiden. Sikring af brændstof for 2015 udgør en stor udgiftspost
på 459 millioner norske kroner, hvilket igen påvirker årsresultatet betydeligt. Store omkostninger er dermed foretaget ved indgangen til 2015. Årsresultatet blev -1.050 millioner norske kroner mod 322 millioner norske kroner sidste år
.

Efter syv år med overskud fremlægger Norwegian et negativt årsresultat. Omsætningen kom imidlertid op i 19,5 milliarder norske kroner – en vækst på 25 procent. Kapaciteten (ASK) steg med 35 procent, men belægningen var alligevel 81 procent, op tre procentpoint fra sidste år. I alt rejste 24 millioner passagerer med Norwegian i 2014, en stigning på 16 procent fra 2013.

I fjerde kvartal isoleret var det underliggende resultat på samme niveau som i 2013. Underskuddet på -958 millioner norske kroner skyldes i høj grad sikring af brændstof for 2015 og en svag norsk krone. Takket være overførslen af store dele af Norwegians flyflåde til datterselskabet Arctic Asset Aviation Ltd. (AAA) er værdien af flyene imidlertid steget i takt med dollaren. Dette har givet en positiv effekt på 361 millioner norske kroner i egenkapitalen, hvilket i praksis udligner valutatabet på driften i fjerde kvartal 2014.

Årsager, som forklarer 2014-resultatet
Store valutasvingninger og sikring af brændstof for 2015 har påvirket resultatet og belastet regnskabet med 690 millioner norske kroner for hele året. Endvidere har forsinkelser på langdistanceruterne kostet selskabet 265 millioner norske kroner i 2014. Dette omfatter indlejeomkostninger, ekstra brændstof og omkostninger til hotel, mad og drikke til forsinkede passagerer. Omkostninger knyttet til manglende godkendelse af EU-selskabets ansøgning om amerikansk flylicens udgjorde i alt 117 millioner norske kroner. ”Enmandsstrejken”, som Parat iværksatte i forbindelse med tariffopgøret for de kabineansatte, kostede alene 101 millioner norske kroner.

Fjerde kvartal 2014
I fjerde kvartal omsatte Norwegian for 4,6 milliarder norske kroner, en stigning på 22 procent fra tilsvarende kvartal året før. Resultatet var -958 millioner norske kroner mod -194 millioner norske kroner året før. I fjerde kvartal fløj 5,65 millioner passagerer med selskabet, hvilket udgjorde en passagervækst på otte procent. Kapacitetsvæksten gik yderligere op mod slutningen af året til 21 procent, mens belægningen steg med tre procentpoint til 81 procent.

”Der er ingen grund til at lægge skjul på, at 2014 har været et svagt år for Norwegian. Samtidig ser vi lyspunkter ved indgangen til 2015. 2014 var præget af international opbygning af selskabet, ikke mindst betydelig satsning på langdistanceruterne. Vi ser, at vores vækststrategi giver resultater i form af et stadigt stærkere fodfæste internationalt. Selv med store investeringsomkostninger har vi formået at reducere enhedsomkostningerne og fornyet flyflåden yderligere således, at gennemsnitsalderen nu er nede i fire år.

Vi går ind i 2015 med god efterspørgsel på flyrejser og får fuld effekt af den lave oliepris allerede i første kvartal. Samtidig er der ingen tvivl om, at omkostningerne skal længere ned for at sikre selskabet konkurrencekraft i et meget udfordrende marked,” siger administrerende direktør Bjørn Kjos. 

Se kvatalsrapport for flere tal og detaljer

Kontaktpersoner:

Finansdirektør Frode Foss, tlf. + 47 91 63 16 45
Kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik, tlf. + 47 97 55 43 44
 
 
 

Emner

Kategorier


Norwegian
Norwegian er Skandinaviens næststørste flyselskab og det tredjestørste lavprisselskab i Europa. I dag opererer Norwegian 424 ruter til 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellemøsten, Thailand og USA. Norwegian fløj over 20 millioner passagerer i 2013. Selskabet er børsnoteret (2003) og har omkring 4500 ansatte. Norwegian har 96 fly i flåden md en gennemsnitsalder på 4,8 år (per marts 2013). Norwegian indfaser løbende nye, mere miljøvenlige fly og har en af de mest moderne flyflåder i Europa. Både i 2013 og 2014 blev Norwegian kåret til Europas bedste lavprisselskab af anerkendte SkyTrax Airline Awards. Det er flypassagererne selv, der bedømmer over 200 flyselskaber over hele verden i det, der er betegnet som den mest prestigefyldte prisuddeling i flybranchen. For mere information besøg www.norwegian.com  

Følg Norwegian på Facebook her.

Følg Norwegian på YouTube her.

Kontakt

Pressevagt

Pressevagt

Pressekontakt Kun for medier + 47 815 11 816

Norwegian

Norwegian-koncernen er et førende nordisk luftfartsselskab med hovedkontor i Fornebu uden for Oslo i Norge. Selskabet har over 8.200 ansatte og ejer to af de førende flyselskaber i Norden: Norwegian Air Shuttle og Widerøe's Flyveselskap. Widerøe blev opkøbt af Norwegian i 2024 med et formål om at gøre det endnu nemmere at rejse på tværs af de to flyselskabers netværk.

Norwegian Air Shuttle, det største norske flyselskab med omkring 4.700 ansatte, tilbyder et omfattende rutenetværk, der forbinder de nordiske lande med et bredt udvalg af europæiske destinationer. I 2023 transporterede Norwegian over 20 millioner passagerer og havde en flåde på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøe's Flyveselskap, Norges ældste flyselskab, er Skandinaviens største regionale flyselskab. Flyselskabet har mere end 3.500 ansatte. Widerøe opererer hovedsageligt lufthavne med korte landingsbaner i de norske landdistrikter og driver flere statslige kontraktruter (PSO-ruter) ud over sit eget kommercielle netværk. I 2023 havde flyselskabet 3,3 millioner passagerer og en flåde på 48 fly, herunder 45 Bombardier Dash 8-fly og tre Embraer E190-E2-fly. Widerøe Ground Handling leverer ground handling-tjenester i 41 norske lufthavne.

I Norwegian-koncernen er bæredygtighed en hovedprioritet, og koncernen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra sine aktiviteter betydeligt. Blandt de mange initiativer, er det mest bemærkelsesværdige, investeringen i produktion og brug af fossilfrit flybrændstof (SAF). Norwegian stræber efter at blive det bæredygtige valg for sine passagerer og bidrager aktivt til omstillingen af luftfartsindustrien.

Norwegian